Šumavský pivovar

Šumavský pivovar

Adresa: Steinbrenerova 48/1, Vimperk 385 01

Telefon: 388310511

E-mail: rezervace@sumavskypivovar.cz
WWW: www.sumavskypivovar.cz

Typ: Pivovar - hostinec - hospoda
Poloha: Vimperk
GPS: 49°3'8.14"N, 13°46'30.95"E

Otevírací doba:
pátek: 17 - 22 hod.
sobota: 15 - 20 hod.

Pivo se ve Vimperku vařilo ve dvou pivovarech: zámeckém již před rokem 1547 (původně Rožmberský, v posledním období Schwarzenberský) a Měšťanském (právo obnoveno Petrem Vokem z Rožmberka v roce 1598). Vaření piva dosáhlo největšího rozmachu koncem 19. století. Poslední pivovar (Schwarzenberský, po znárodnění patřící pod Jihočeské pivovary) byl uzavřen v roce 1967.

Na tuto tradici navazuje rodinný Šumavský pivovar, který naleznete na dolním konci náměstí Svobody ve Steinbrenerově ulici. Roční výstav současného minipivovaru je 400 hl ročně. Varny mají objem 2,5 hl a jsou s elektrickým ohřevem. Kvašení probíhá v tradičních otevřené spilce a dále pivo dozrává několik týdnů v ležáckých sudech a tancích.

Základem je klasický český ležák (světlý, polotmavý, tmavý), vyráběný tradiční technologií spodního kvašení z českých surovin, tj. nefiltrovaná a nepasterizovaná piva bez jakýchkoli umělých přísad a konzervačních látek a to přímo v prostorách pivnice, kde jsou umístěny varny, a v prostorách přilehlého sklepa, kde naleznete spilku, ležácké sudy a tanky a další související technologii.

Základní sortiment piv je doplňován obvykle 2 pivy, která se mění po cca 2 měsících. Přednostně jsou to piva dříve ve Vimperku vařená (Märzenbier, různé Bocky), ale i piva ochucená (medové, zázvorové, ibiškové) a jiná. Celkem pivovar nabízí asi 12 druhů různých typů piv.

Piva můžete ochutnat přímo v pivnici nebo si je vzít s sebou lahvích. Stejně tak je můžete ochutnat v horských a dalších střediscích Šumavy a na několika místech v Praze – aktuální informace vždy a o všem najdete na webu Šumavského pivovaru.

Po domluvě je možná i prohlídka pivovaru s odborným výkladem.