Pivo se ve Vimperku vařilo ve dvou pivovarech: zámeckém již před rokem 1547 (Rožmberský, později Schwarzenberský) a Měšťanském (právo obnoveno Petrem Vokem z Rožmberka v roce 1598). Vaření piva dosáhlo největšího rozmachu v 19. století. Poslední pivovar (Schwarzenberský, po znárodnění patřící pod Jihočeské pivovary) byl uzavřen v roce 1967.
Na tuto tradici navazuje Šumavský pivovar s pivy značky ŠP Vimperk, který naleznete na dolním konci hlavního náměstí Svobody ve Steinbrenerově ulici. Roční výstav současného minipivovaru je 300 hl ročně. Varny mají objem 2 hl. Vaří se klasický český ležák tradiční technologií spodního kvašení z českých surovin, tj. nefiltrovaná a nepasterizovaná piva bez jakýchkoli umělých přísad a konzervačních látek a to přímo v prostorách restaurace, kde jsou umístěny varny, a v prostorách přilehlého sklepa, kde naleznete spilku, ležácké sudy a související technologii. Varny jsou nerezové s měděným oplechováním objemu 2 hl a elektrickým ohřevem, kvašení probíhá v tradičních otevřené spilce a dále pivo dozrává několik týdnů v ležáckých sudech.
Po domluvě je možná prohlídka pivovaru s odborným výkladem, účast na vaření piva nebo i uvaření vlastního piva.